Geautomatiseerde Schuifdeur

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Via een contract berichtje op mijn site, (deze site) kreeg ik de vraag of het mogelijk was iets te maken dat een normale houten schuifdeur kan open en sluiten door middel van bewegings-sensoren. Zoals je bij vrijwel iedere winkel tegenwoordig hebt. Deze hebben dan wel glazen deuren maar het in principe is het zelfde. Er waren ook wat speciale eisen, de bewegings-sensor mocht max 2,5Cm breed zijn. Gelukkig is dat geen probleem tegenwoordig wordt alle zo klein gebouwd dat, dat wel moest lukken. Alleen moest er dan nog wel een behuizing omheen... Maar ook dat is goed gekomen. Verder mocht de controller ook niet al te groot zijn. Veel zit er niet in, dus ook dat is lukt.

Hier onder een aantal foto's van het project.

Automatische Schuifdeur 1

Kastje gemaakt met alle aansluitingen. Van links naar rechts: Voeding, Motor, Bewegins-sensor1, Bewegins-sensor2 en Eindschakelaar.

Automatische Schuifdeur 2

Automatische Schuifdeur 4

Oeps... Klein foutje, Voeding2 IC3 vergeten... Gelukkig is dit het proto type :)

Automatische Schuifdeur 6

Alles aangesloten op de motor aansluiting na.

Na nog wat foutjes te hebben opgelost en wat verbeteringen te hebben door gevoerd, is dit de definitieve versie van de print.

Automatische Schuifdeur 7

Automatische Schuifdeur 9

De controller bestaat eigenlijk uit niet heel veel onderdelen, een trafo, gelijk richting, spnnings regelaars, een uC, een stroom meet circuit en een motor controller.

Automatische Schuifdeur 11

Automatische Schuifdeur 12

Automatische Schuifdeur 15

Automatische Schuifdeur 16

De Pir sensoren, ze zijn inderdaad niet heel groot maar zo als in de intro te lezen was, mochten ze ook niet zo heel groot zijn. Ondangs de kleine maat detectern deze sensoren prima binnen de gestelde grensen!

Update 20-9-2015,

Automatische Schuifdeur 17

Omdat de vooraf ingestelde tijden van het openen en sluiten toch anders bleeken te zijn. Heeft de eindgebruiker mij gevraagd of het mogelijk was om er een programmeer tool te maken, dit zodat hij zelf de tijden kan instellen. Gelukkig was de print vanaf begin al voorzien van een UART poort. (Deze gebruik ik normaal in te test fase om het programma te testen en hier en daar bij te regelen) Dus was het allemaal niet zoon helle wijziging. Bij Conrad kun je ook nog van die mooie USB-UART printjes kopen. Deze een beetje verbouwd zodat hij voormijn toepassing bruikbaar werd en er een pc programmatje voor gemaakt.

Elektrische Schuifdeur Progr. Tool

Zie hier boven de Programmeer Tool. De motor frequentie is te wijzigen (dit is soms nodig als er een ander motor type gebruikt gaat worden.) De 2e is de belangrijkste, met deze is de open en sluit tijd van de deur in te stellen. Als 3e is er nog de terug looptijd, dit is de tijd dat de deur even terug loopt als hij onderweg vast loopt.