Scheidings Transformator 1Kva

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik had al een tijdje een redelijk grote scheidings-transformator leggen. Hier moest ik altijd nog iets mee doen. Even terug kwam ik een leuk kastje tegen in de oud ijzer bak op mijn werk. Dus er maar eens werk van gemaakt. Hier onder een aantal foto's van het resultaat. 

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 6

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 7

Er zitten 2 relais in zoals je kunt zien. Een is voor het inschakelen van het geheel. de ander zorgt voor een soort inschakel vertraging. De werking van de inschakelvertraging werkt als volgt, Als hoofd relais wordt ingeschakeld, schakelt  deze een contact in wat spanning geeft aan het 2e relais en de trafo via een aantal weerstanden. als het 2e relais ingeschakeld is dan trekt deze ook een contact dicht wat de weerstanden weer overbrugd. Deze inschakelvertraging gaat heel snel maar werkt perfect! De B6 automaat die er in zit schakelt niet uit. Wat wel het geval zou zijn als ik geen inschakelvertraging zou gebruiken. Hier door is zelf de hoofd zekering van 35A er uit geklapt. Het idee van deze inschakelvertraging komt hier vandaan. Het volledige schema staat hier onder.

 

Inschakelvertraging

(LET OP!! bij gebruik van boven staand schema lees de update verderop!)

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 8

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 9

Hier heb ik de bedrading een beetje geordend, wat wel nodig was. (zie de 2e foto)

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 13

De kast op is opgehangen wat nog een hele tour was gezien het gewicht van het geheel. Gelukkig had ik nog een 2 tal kartonnen kokers die ik er onder kan zetten. Wat het ophangen vergemakkelijkte.

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 14

Zo hij is ingeschakeld en werkt perfect!

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 15

Nog een keer de binnen kant.

Update 16-09-2014

De schakeling die ik gebruik om de inschakelstroom te beperken heeft toch zijn nadeel getoond/bewezen. Als relais 2 niet op komt door bijvoorbeeld dat als de spoel defect is, of het over nemende contact is defect dan ook blijft de trafo gevoed worden via de weerstanden. Gister bleek dat van relais 2 het overneem contact defect was gegaan, waarschijnlijk door ouderdom. Hierdoor werden de weerstanden dus niet ontlast en was het al vrij snel eindeverhaal. Het kan tijden goed gaan als het afgenomen vermogen niet te hoog is. De spanning zal natuurlijk ook in zakken naar maten het afgenomen vermogen hoger wordt. Gister had ik op een aangesloten trafo in de secundaire zijde sluiting waardoor het afgenomen vermogen zo hoog werd dat de weerstanden het niet meer aan konden. Zie hier onder de foto's van het resultaat. Het is dus verstandig dat als je boven genoemd schema gebruikt, goede kwalitatieve relais neemt en regelmatig de werking controleert, het gaf nog al een flinke knal op het moment dat de weerstanden het begaven. Dat is dan nog tot daar aan toe maar hierdoor kunnen veel eregere dingen gebeuren.

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 17

 Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 18 

Goed... Hoe nu verder.. gewoon nieuwe weerstanden en nieuwe relais? Ik ben er wel voor gegaan omdat het op zich gewoon moet kunnen, het is gewoon in de gaten houden of het 2 relais op daadwerkelijk schakelt. Dit ga ik doen door een tijdrelais in te bouwen deze wordt geactiveerd op het moment dat relais 1 in schakelt, als relais 2 niet tijdig door schakelt dan schakel ik relais 1 weer af waardoor het geheel weer spanningsloos wordt.

Update 04-11-2014

Het heeft even geduurd maar het nieuwe "weerstand plankje" is gereed. De optie om de relais te beveiligen door middel van een tijd relais, heb ik nog even achterwegen gelaten. Ik neem de gok dat het weer een tijdje zonder problemen werkt en echt goedkoop zijn die dingen niet. Mocht ik eerdaags een tijd relais in mijn bezit krijgen dan bouw k het er als nog in.

Scheidingstrafo 1000VA 230V 230V 6