24Bit/192KHz Audio DAC

Ik had al een tijdje nood aan een betere DAC, de oude klonk prima maar toch zocht ik iets dat meer detailring geeft. De buurman een audio goeroe :) had al een tijdje iets op de plank liggen dat hij toch maar eens was gaan proberen. Zijn mond viel open dus ik mocht het ook even proberen. zo gezegd zo gedaan. Deze DAC klinkt stukken beter als de DAC die ik had. De DAC die ik had was een Muse mini TDA1543 x4 non oversampling DAC. Op zich een prima ding maar niet goed genoeg voor mij :D. Omdat ik toch een nieuwe DAC ging bouwen heb ik besloten meteen iets met USB in te bouwen. Waarvoor ik dit ga gebruiken is weet ik nog niet, maar vind er vast nog wel een toepassing voor. Hier onder staan 2 foto's van de gebruikte DAC's. De bovenste zet optisch  en S/PDIF digitaal signaal (coaxial) om in een normaal audio signaal. De onderste zet USB om naar digitaal signaal (coaxial). Je voelt hem misschien al, de uitgang van de USB-DAC zit weer aan de digitale ingang van de andere DAC. Wel via een schakelaar zodat de digitalle ingang ook naar buiten gebracht kon worden. Bij de USB-DAC wordt geen voeding geleverd, bij de andere wel maar deze voldoet niet aan mijn ijzen dus heb ik zelf een voeding gemaakt, hierover verderop meer. Het geheel is ondergebracht in de misschien wel bekende HiFi 2000 behuizing. Ook hierover verderop meer.

DAC 8

DAC 23

Omdat beide DAC's met aparte trafo's gevoed worden, heb ik er voor gekozen om een "intelligente inschakeling" toe te passen. Op het voorfront van de DAC zit een Push button die in eerste instantie alleen de "gewone DAC" inschakelt. Op het voorfront zit ook een keuze schakelaar. Als deze in de stand van de USB-DAC komt schakelt de voeding voor de USB-DAC ook in. Het is niet alleen een leuke optie maar ook goed voor het stroom verbruik van de DAC, zeker om het feit dat ik de USB functie nauwelijks gebruik, of beter gezegd nog niet!

DAC 2

DAC 1

Hier onder een aantal foto's van de voeding die voor de voeding van de "gewone DAC" zorgt. Er zijn een 3 tal spanningen nodig om de DAC te voeden 2x +5V, 1x +12V en 1x -12V vandaar dat de print er nogal groot uit ziet. Er is verder weinig speciaals aan de voeding de spanningen morden met gewone regelaars gemaakt.

DAC 7

DAC 13

^ Het geel opgebouwd en even getest op correcte werking.

DAC 14

^ De meeste printen en onderdelen zitten op zijn plek het enige wat nog ontbreekt is de USB-DAC.

DAC 15

^ De "intelligente inschakelings-print" zit op zijn plek en de meeste bedrading is aangebracht.

DAC 16

^ Hmm. 't is toch wel krap.

DAC 20

^ Als je dan weer van uit deze hoek kijkt valt het allemaal wel weer mee.

DAC 18

^ Alle bedrading zit op zijn plek.

DAC 19

^ Nog even een overzichts-foto van boven af.

DAC 17

^ Even de spec's controleren op juistheid. De voeding wordt nu belast met een stroom afname van 500mA, de ruis bedraagt 4mV TT dat is ok! (Scoop beelden volgen snel!) 

DAC 22

^ al most done!

DAC 24

KLAAR! Wie op heeft gemerkt dat er 2 versies zijn, dat klopt ook een is uitgevoerd met een zilveren voorkant, de andere heeft zwarte voorkant. Voor de rest zijn ze pressies het zelfde. Een is er voor mij zelf de andere is voor iemand anders.

Revieuws over hoe de klank is, kunt u hier binnenkort ook lezen.