Puls Teller

Voor een projectje had ik een puls teller nodig. Deze had ik nodig om te kijken hoeveel pulsen een schotel rotor gaf tot hij de maximale uitslag had bereikt. In deze rotor zit namelijk een reed contact en een rond draaiend magneetje, hierdoor worden pulsen gegenereerd. Hoewel ik ook een frequentie meter heb waarmee het zou moeten kunnen laat deze het afweten. Dus hierom zelf maar iets gemaakt. Omdat het vaak niet om hele hoge snelheden gaat heb ik het redelijk simpel gehouden. Het tellen laat ik aan een uC over, (een Pic 16F876A) ik laat bij elke puls een interrupt ontstaan waarbij een teller opgehoogd word. Ter gelijkertijd laat ik ook een milliseconde teller lopen, waarmee ik de meettijd bij hou. Deze meettijd is instelbaar van 0,1Sec tot oneindig of totdat de maximale teler stand is bereikt. De maximale tellerstand is nu 50.000. Dit is voorlopig wel even genoeg, mocht er uitbreiding nodig zijn dan kan ik dit nog aanpassen.

Het Schema:

in de maak nu nog een zootje...

De Print:

Puls Teller 7

Na het etsen ziet het er dan zo uit. (Omdat ik even vergeten was en foto te maken zitten de draad bruggetjes er al op)

Puls Teller 2

Puls Teller 3

Het printje volledig opgebouwd

Puls Teller 4

Dit alles moet natuurlijk ook in een mooi kastje gebouwd worden. Veel van mijn zelf bouw meetapparatuur bouw ik in de Proma 130044 behuizing van Conrad. Ook deze keer heb ik weer voor deze behuizing gekozen. Om even te kijken of het allemaal gaat passen alles even op het frontje gelegd.

Puls Teller 1

Tijdens het aftekenen bleek het een en ander toch niet te passen. Dus heb ik de lay-out herzien, de aan/uit schakelaar is naar de achterkant verhuist, op de voorkant is een drukknop vervallen daar voor in de plaats is een meetstandenschakelaar gekomen. Na wat boor en zaagwerk ziet het er zo uit.

Puls Teller 8

Op Ebay kun je hele mooie experimenteer printjes kopen (Verkoper electronics-salon) Deze zijn ideaal voor drukknop bordjes.

Puls Teller 9

Netjes toch?

Puls Teller 12

Update 28-02-2015

Puls Teller 13

Er zit weer wat leven in. Hij is zo goed als klaar alleen de software moet nog wat beter.....

Puls Teller 14

Fotootje tijdens het testen en oplossen van bugs...

Knipsel

Voor het eerst ook eens iets met visual basic gedaan. Met dit programmatje kan ik de puls teller ook met de pc besturen. T heeft nu nog weinig opties maar dat moet gaan de weg meer en beter worden.

Update: 04-01-2021, Project gestopt ivm aanschaf Philips puls/frequentie-teller.