Differentiële Probe

Artikelindex

Als je met een oscilloscoop metingen aan de netspanning wil doen kan dit niet zomaar. Het chassis van de scoop is verbonden met de aarde, en dat geldt ook voor de GND van je probe. Als je dan zonder maatregelen zou gaan meten, spreekt de aardlekschakelaar aan. (Dit is geheel terecht omdat er stroom naar aarde loopt.) Dit probleem is op te lossen door de scoop op een niet geaarde WCD aan te sluiten. Dit brengt echter wel risico's met zich mee, op alle onderdelen kan de netspanning komen te staan! Dit levert dan weer levensgevaarlijke situaties op. Een andere en VEEL betere oplossing is een "Differentiële Probe" tussen de scoop en het te meten object te plaatsen. Een "Differentiële Probe" reduceert de netspanning tot een lagere spanning waar de scoop gemakkelijk mee overweg kan. Ook heeft deze een hoge ingangs-impedantie waardoor de aardlekschakelaar niet meer aanspreekt, tevens mag deze hoge weerstand gezien worden als een soort scheiding.

Het schema is niet door mij ontworpen deze heb ik deze "geleend" van Pros. Voor het schema en de bijbehorende uitleg over de exacte werking verwijs ik u door naar zijn site: KLIK

Differentiële Probe Voeding 2

Als eerste de voedings-print. (onder zijde)

Differentiële Probe Voeding 3

Differentiële Probe Voeding 4

Hoewel koeling niet nodig is heb ik toch een aluminium-profiel aan de spannings-regelaars bevestigd voor meganiche stevigheid. Het profiel zit met dubbelzijdig plakband op de elco's er onder het profiel geplakt. Zoals ik al zij, kan dit geen last omdat er niet of nauwelijks warmte wordt ontwikkeld, het stroomverbruik van de op-amp is namelijk vrij klein.