Differentiële Probe

Als je met een oscilloscoop metingen aan de netspanning wil doen kan dit niet zomaar. Het chassis van de scoop is verbonden met de aarde, en dat geldt ook voor de GND van je probe. Als je dan zonder maatregelen zou gaan meten, spreekt de aardlekschakelaar aan. (Dit is geheel terecht omdat er stroom naar aarde loopt.) Dit probleem is op te lossen door de scoop op een niet geaarde WCD aan te sluiten. Dit brengt echter wel risico's met zich mee, op alle onderdelen kan de netspanning komen te staan! Dit levert dan weer levensgevaarlijke situaties op. Een andere en VEEL betere oplossing is een "Differentiële Probe" tussen de scoop en het te meten object te plaatsen. Een "Differentiële Probe" reduceert de netspanning tot een lagere spanning waar de scoop gemakkelijk mee overweg kan. Ook heeft deze een hoge ingangs-impedantie waardoor de aardlekschakelaar niet meer aanspreekt, tevens mag deze hoge weerstand gezien worden als een soort scheiding.

Het schema is niet door mij ontworpen deze heb ik deze "geleend" van Pros. Voor het schema en de bijbehorende uitleg over de exacte werking verwijs ik u door naar zijn site: KLIK

Differentiële Probe Voeding 2

Als eerste de voedings-print. (onder zijde)

Differentiële Probe Voeding 3

Differentiële Probe Voeding 4

Hoewel koeling niet nodig is heb ik toch een aluminium-profiel aan de spannings-regelaars bevestigd voor meganiche stevigheid. Het profiel zit met dubbelzijdig plakband op de elco's er onder het profiel geplakt. Zoals ik al zij, kan dit geen last omdat er niet of nauwelijks warmte wordt ontwikkeld, het stroomverbruik van de op-amp is namelijk vrij klein.

De print van de "Differentiële Probe" op zich zelf. Misschien dat het zichtbaar is, maar ik heb besloten om mijn versie enkelvoudig op te bouwen. (Pros zijn versie is dubbel)

Differentiële Probe 5

Differentiële Probe 4

Differentiële Probe 1

Het frontje afgetekend.

Differentiële Probe 3

De printjes hebben hun plaats in de behuizing gevonden. Je ziet het goed, er zit afscherming tussen beide printen, dit zodat het strooiveld van trafo geen, of minder invloed heeft op de werking van de Differentiële Probe. (als het al invloed zou hebben)

Differentiële Probe 7

Alle verbindingen zijn gemaakt. (Foto gemaakt tijdens het afregelen.)

Differentiële Probe 6

Op de site van Pros staat ook een mooi schema om de probe af te regelen. (klik hier voor deltails van het schema en hoe je de probe moet afregelen) Deze schakeling heb ik "even snel" op een plakje opgebouwd. Het vereist wel enige zorgzaamheid omdat het tijdens het afregelen direct aan het lichtnet hangt!

Differentiële Probe 8

Beschrijving scoopbeeld hierboven: Het bovenste signaal is het signaal op de Gate van de IRF840. Het onderste signaal wordt geleverd door de differentiële probe. De signalen zijn niet geheel identiek, hoe dit kan weet ik nog niet dit wordt onderzocht.

(Edit: Dat de beelden niet indentiek zijn, komt door het laden van de condensator.)

Differentiële Probe 11

De behuizing is klaar om gesloten te worden. Zoals je wellicht kan is zijn beide "kast delen" met een aarde draad verbonden. Omdat de behuizing geanodiseerd is geleid deze niet optimaal, door deze draad aan te brengen was dat opgelost.

Differentiële Probe 12

Done! (alleen nog even kijken waarom de signalen nog niet helemaal overeen komen.)

(Edit: Dat de beelden niet indentiek zijn, komt door het laden van de condensator.)